2013. szeptember 1., vasárnap

Bemutatkozás

Elnyertem a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Programban a konvergencia régiókra meghirdetett Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjat és ennek keretében vállaltam kutatói blog írását. Nyertes pályázatom az alábbi (közel) rekordhosszúságú címmel rendelkezik: Aktív galaxismagok vizsgálata rádiótartományban, feltételezett kettősök vizsgálata rádió-interferometriás technikával. Ebből azonnal leszűrhető két dolog. Egyrészt a blog témája - segítek: extragalaktikus csillagászat :). Másrészt, hogy sajnos nem vagyok igazi szépíró (de még csak jó sem).

Korábban már próbálkoztam blogírással, de kutatói blogot még sosem vezettem. Remélem, hogy idővel sikerül élvezetes és hasznos bejegyzésekkel szórakoztatnom az ide látogatókat, addig pedig (a kötelezően előkerülő buktatók és hullámvölgyek idején) a kedves olvasó türelmét kérem.

A pályázatban 2013 decemberétől 2014 augusztusáig vállaltam a kutatói blog fenntartását, legalább havi rendszerességű frissítésekkel. Azért kezdem el előbb vezetni, hogy megfelelően belerázódjak a dologba, mire már éles lesz a helyzet. Mivel a blog elsődleges célközönsége (a pályázati kiírásnak megfelelően) csillagászatot vagy fizikát tanuló egyetemi hallgató, így a szó- és témaválasztás ehhez fog igazodni. Magyarán nem fogom elmagyarázni például a Fourier-transzformáció, vagy deriválás, integrálás, stb. fogalmakat. Mindazonáltál megpróbálok minél érthetőbb nyelvezetet használni :)

A pályázatban a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Kísérleti Fizikai Tanszéke a befogadó intézményem. Emellett jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében dolgozom. (Aki bekezdésenként ennél több nagy kezdőbetűt akar látni, olvasson német irodalmat :) )

1 megjegyzés:

 1. Kutatók a Neten 3.0 – III. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó

  2013. november 11-17.


  A 2010-es és 2011-es hagyományokat követve harmadik alkalommal rendezzük meg a Kutatók a Neten - Kutatói Blog és Weboldal Találkozót. Az elmúlt két év alatt sokat változott az Internet a tudományok szemszögéből. Népszerű blogok szűntek meg, kutatói web- és Facebook-oldalak indultak. A Kutatók a Neten 3.0 egy olyan virtuális rendezvény, mely megkísérli egy csokorba gyűjteni a szabadidejükben internetes naplót vezető, weboldalt szerkesztő vegyészeket, fizikusokat, nyelvészeket és történészeket. A találkozóra várjuk mindazok jelentkezését, akiket mindennapi munkájuk a laborok, levéltárak, könyvtárak varázslatos világához köt. Célunk, hogy a kutatások iránt érdeklődők egy, közös platformon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek blogjaival, portáljaival. A rendezvény a kutatók által írt, működtetett blogok és weboldalak seregszemléjén kívül az egymás közötti együttműködés szorosabbra fűzését is szolgálja.


  Az érdeklődők 2013. november 11. és 17. között érhetik el a virtuális találkozót a www.kutatok.net weboldalon.


  Kutatói blogok, weboldalak jelentkezését 2013. október 31-ig várjuk az editor@nanopaprika.eu e-mail címen. A részvétel díjmentes.


  A jelentkezés során megadandó adatok:
  1. Blog/weboldal neve:
  2. Blog/weboldal elérése: http://
  3. Blog/weboldal témája, tudományterülete (max. 1500 karakterben kifejtve):
  4. Blogíró/weblap készítőjének neve:
  5. Blogíró/weblap készítőjének végzettsége:

  VálaszTörlés