2013. szeptember 1., vasárnap

Bemutatkozás

Elnyertem a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Programban a konvergencia régiókra meghirdetett Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjat és ennek keretében vállaltam kutatói blog írását. Nyertes pályázatom az alábbi (közel) rekordhosszúságú címmel rendelkezik: Aktív galaxismagok vizsgálata rádiótartományban, feltételezett kettősök vizsgálata rádió-interferometriás technikával. Ebből azonnal leszűrhető két dolog. Egyrészt a blog témája - segítek: extragalaktikus csillagászat :). Másrészt, hogy sajnos nem vagyok igazi szépíró (de még csak jó sem).

Korábban már próbálkoztam blogírással, de kutatói blogot még sosem vezettem. Remélem, hogy idővel sikerül élvezetes és hasznos bejegyzésekkel szórakoztatnom az ide látogatókat, addig pedig (a kötelezően előkerülő buktatók és hullámvölgyek idején) a kedves olvasó türelmét kérem.

A pályázatban 2013 decemberétől 2014 augusztusáig vállaltam a kutatói blog fenntartását, legalább havi rendszerességű frissítésekkel. Azért kezdem el előbb vezetni, hogy megfelelően belerázódjak a dologba, mire már éles lesz a helyzet. Mivel a blog elsődleges célközönsége (a pályázati kiírásnak megfelelően) csillagászatot vagy fizikát tanuló egyetemi hallgató, így a szó- és témaválasztás ehhez fog igazodni. Magyarán nem fogom elmagyarázni például a Fourier-transzformáció, vagy deriválás, integrálás, stb. fogalmakat. Mindazonáltál megpróbálok minél érthetőbb nyelvezetet használni :)

A pályázatban a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Kísérleti Fizikai Tanszéke a befogadó intézményem. Emellett jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében dolgozom. (Aki bekezdésenként ennél több nagy kezdőbetűt akar látni, olvasson német irodalmat :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése