2013. december 21., szombat

Kettős fekete lyuk, vagy ferde korong a magyarázat a két púpra?

A Sky & Telescope blogján számoltak be pár hete egy feltételezett kettős aktív magot tartalmazó AGN-ről. Az írás Tsai és társai (najó :) Tsai, Jarrett, Stern és munkatársaik) az Astrophysical Journalban most decemberben megjelenő cikkét mutatja be.

A főszereplő, a WISE J233237.05-505643.5 jelű aktív galaxis, amely különleges infravörös színeivel keltette fel a kutatók érdeklődését. Nevéből is látható, hogy ezeket a méréseket a NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) műholdja szolgáltatta. A forrás rádiósugárzó is, ezért rádió interferometriás technikával is megfigyelték. Mivel alacsony deklináción helyezkedik el, csak az ausztrál antenna rendszerrel lehet megfigyelni. A használt ATCA (Australian Telescope Compact Array) hálózat Sydneytől 500 km-re északnyugati irányban található, 6 darab 22 méteres antennából álló rendszer, a legnagyobb elérhető bázisvonal 6 km. (A korábbi bejegyzésemben bemutatott VLBI technikához képest ez egy kompaktabb rendszer. Egyébként az ATCA is részt szokott venni az LBA észleléseiben, mint az interferométerhálózat egyik eleme.) Méréseket 1.5, 5.6 és 9 GHz végeztek. A feltérképezett rádióstruktúra meglehetősen összetettnek bizonyult. A lenti kép a 9 GHz-es mérés alapján készült: kompakt mag (A, a fekete lyukhoz legközelebbi rádiósugárzó komponens), egy kollimált, egyenes jet (B), egy fényes foltban (hot-spot) végződő (E) csavarodó jet (C), és pluszban még egy fura íves (F) és egy rövid egyenes (D) komponens.
Tsai et al., 2013 Apj, 779, 41
A rádió mérések mellett optikai tartományban is megfigyelték a forrást és felvették a színképét is a Chilében található Gemini South teleszkóppal. A széles vonalas tartományból (BLR) származó hidrogénvonal, meglepő módon, kétpúpú formát mutatott. Emellett a széles vonalas tartomány hidrogénvonalai jelentősen kékeltolódottak (a megfigyelő felé mutató sebesség 3800 km/s) a keskeny vonalas tartományból származó hidrogén vonalaihoz képest.

A szerzők két lehetséges magyarázatot mutatnak be. Az egyik, hogy két szupernagy tömegű fekete lyuk helyezkedik el pár parszekes távolságban egymástól, és a hozzájuk tartozó hidrogéngázt zavarja meg a másik fekete lyuk gravitációs tere. Az így kialakuló örvények, vagy spirális mintázatok okozzák a megfigyelt spektrumban látott furcsaságokat. A másik magyarázat szerint a forrásban valamilyen okból az akkréciós korong nem úgy áll, ahogy várjuk - a fekete lyuk spinje (aminek irányában, jelenlegi feltételezéseink szerint, a jetek indulnak ki) nem esik egybe a korong normálisával. Emiatt a korongra ható visszahúzó erő hatására jönnek létre a furcsa asszimetrikus spektrumvonalak. (Hogy mitől alakul ki ilyen geometria az nem tisztázott, de az egyik lehetséges ok, szintén kettős fekete lyukakhoz kötődik: egy korábbi összeolvadási folyamat okozhat hasonlót.)

A két vázolt forgatókönyv között nagyobb felbontású rádiómérésekkel lehetne különbséget tenni és az szerzők megjegyzik, hogy ilyen méréseket már kezdeményeztek. A rendszer mindenképpen érdekes lehet akármelyik magyarázatot támasztják majd alá az új adatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése