2015. július 13., hétfő

Nyárindító konferencia Riminiben

Május végén rendezték meg Riminiben az ötödik CSS/GPS konferenciát. A rövidítések a Compact Steep Spectrum és GHz Peaked Spectrum kifejezéseket takarják. Rádiósugárzó AGN-ek (rádió) spektrumát különböző kitevőjű hatványfüggvényekkel írhatjuk le. A CSS és GPS források esetén a spektrum konvex, csúcsa a CSS forrásoknál 100 MHz környékén, GPS forrásoknál 1 GHz környékén van.
Példa GPS források spektrumára, Bicknell, Dopita, O'Dea 1997, ApJ 485, 112
A rádiósugárzó régió meglehetősen kompakt: CSS-nél 20 kpc-nél, GPS-nél 1 kpc-nél kisebb térrészből származik. Ezek a források valószínűleg nagyon fiatal rádió AGN-ek, amelyekben a jeteknek még nem volt ideje messzire eltávolodni a központi energiaforrástól. Tehát hatalmas rádiógalaxisok kicsiny verziói lehetnek. Egy másik elmélet szerint ezekben a forrásokban a jetek a különösen sűrű csillagközi anyagban próbálnak utat fúrni maguknak. Ez utóbbi elméletet azonban az eddigi megfigyelések nem támasztják alá, mert ezekben a forrásokban a csillagközi anyag annyira mégsem sűrű, hogy a jetek áthaladását teljes mértékben megakadályozza. Egyelőre tehát úgy tűnik (és az előadásokon hallottak is azt támasztják alá), hogy a CSS/GPS - a és még egzotikusabb HFP, high-frequency peaker - források a rádiósugárzó AGN-ek egy relatíve rövid, korai evolúciós szakaszát képviselik, amikor éppen csak beindultak a jetjeik.

Természetesen a konferencián azért nagyrészt kiderült az is, hogy ez az egyszerű kép nem minden esetben, nem minden forrásra alkalmazható. Például számos esetben a megfigyelések azt támasztják alá, hogy ez már nem az első aktivitási fázis a forrás életében, tehát nem minden esetben beszélhetünk fiatal forrásokról. A fentebb említett a sűrű csillagközi anyagot feltételező magyarázat nem állja meg ugyan a helyét, de mégis sok forrásnál kiderült, hogy igenis jelentős interakció, visszacsatolás (feedback) figyelhető meg a jet és a környezete között. Nagyon érdekesek voltak Wagner Alexander (Tsukuba Egyetem) szimulációi, amelyben különböző (kisebb-nagyobb felhőkkel jobban illetve kevésbé jobban kitöltött) közegben próbál áthaladni a jet:
 
 Relativisztikus jet áthaladása sima csillagközi anyagon a galaktikus dudorban. (A. Y. Wagner)
Relativisztikus jet áthaladása nem homogén, csomós csillagközi anyagon. (A. Y. Wagner)

A konferenciát egyébként egy elegáns tengerparti hotelben rendezték. Az első napot leszámítva (amikor végig esett), gyönyörű napsütéses idő volt, bár tengerben való fürdőzéses azért még hűvös volt az idő. (A szállodák kihasználtságán is látszott, hogy előszezon van még). Az étkezésekre nem lehetett panaszunk, de az internetkapcsolat eléggé döcögött. Továbbra is úgy tűnik, hogy minél magasabb vevőkörbe pozicionálja magát egy szálloda, annál kevésbé törődik a netkapcsolat biztosításával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése