2017. augusztus 3., csütörtök

A jetesek és a jettelenek

A Natue Astronomy folyóiratban (ez a naaagy Nature idén indult csillagászati témájú cikkeket publikáló kistestvére) jelent meg egy rövidebb komment jellegű írás Paolo Padovanitól, (az AGN-ek egyesített modelljét jegyző Urry és Padovani páros egyik felétől) a rádióhangos/rádióhalk kvazárok témakörében. Ebben a korábbi bejegyzésben Ken Kellermann egyik cikke alapján már bemutattam a problémát, illetve azt, hogy az egyre érzékenyebb rádió méréseknek köszönhetően egyre halványabb rádiósugárzó AGN-eket tudunk megfigyelni.

Paolo Padovani a mostani cikkben egy új nevezéktant javasol, méghozzá szerinte inkább jettel rendelkező (jetted) és jet nélküli (non-jetted - bár a jetless szerintem jobban hangzana 😀) AGN-ek csoportjáról kellene beszélni. A jet jelenlétére az alábbi három megfigyelt tulajdonság utalhat:
  1. Értelemszerűen ilyen jel, ha közvetlenül meg tudjuk figyelni a jetet, rádiótartományban végzett mérések segítségével. Ilyenkor gyakran az interferométeres technika segítségével a jet szerkezetét is nagyon jó térbeli felbontással vizsgálhatjuk, sok esetben látszólag fénysebességnél gyorsabban mozgó komponenseket is azonosítva.
  2. Gamma-tartományban (1 MeV felett) emissziót mutató AGN-ek. Jelenleg csak két rádióhalkként besorolt AGN-t detektáltak ebben az energiatartományban és ezeknél valószínűleg a galaxisban bekövetkező csillagkeletkezés okozza a nagyenergiás-sugárzást. A gond itt az, hogy számos rádióhangos, jetet tartalmazó AGN-ből nem detektáltunk nagyenergiás sugárzást, de persze a műszerek fejlődésével majd ez is változni fog valószínűleg.
  3. A távoli infravörös-rádió összefüggést nem követő objektumok, amelyek rádiótartományban fényesebbek, mint ezen törvény alapján várható lenne. Az összefüggést egyébként még nem értjük teljesen, de az az általánosan elfogadott nézet, hogy a csillagkeletkezésből származó távoli infravörös- és rádiósugárzás kapcsolatát írja le. Tehát ha egy galaxisból a távoli infravörös sugárzás alapján jósolt rádiósugárzásnál többet látunk, akkor ott egy jettel rendelkező AGN-ek kell lennie.
Amikor azonban az olvasó felsóhajtana, hogy na akkor most már minden világos, a szerző megjegyzi, hogy persze vannak olyan AGN-ek, amik halványabb kifúvásokkal (outflow) rendelkeznek, amik szintén megfigyelhetők rádiótartományban. Ezek nem nevezhetők rendes, jól nevelt, kollimált, relativisztikus jeteknek. Tehát az ilyen objektumok nem is kerülhetnek bele a jetted AGN táborba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése