2017. október 17., kedd

Rekord röviden a 2017. augusztus 17-ei gravitációs hullám eseményről

Természetesen nem lehet elmenni az év legfontosabb csillagászati felfedezése mellett szó nélkül, hiába nem tartozik a blog témájába: az első gravitációs hullám esemény aminek sikerült az elektromágneses megfelelőit is detektálni.

Felesleges lenne most újra összefoglalni a tudományos cikkeket, amikor több szuper magyar nyelvű ismeretterjesztő írás is könnyen elérhető a neten például a hirek.csillagaszat.hu-n, vagy az MTA honlapján. A mai friss feltöltéteseket bemutató arXiv levélben nagyjából 60 a GW170817 eseménnyel foglalkozó cikket láttam. Számos a különböző frekvenciatartományokban végzett keresések eredményeit mutatja be. (Én még nem láttam ekkora, ennyi újságban, ilyen sok résztvevővel megjelenő koordinált publikációs kampányt.) A forrás monitorozása tovább folyik az elkövetkező hónapok folyamán, hogy a mérések alapján tovább lehessen finomítani a GW170817 eredetét leíró neutroncsillag-összeolvadást leíró modellt.

Hogy valamiképpen mégis tudjam kötni a blog témájához a felfedezést, a GW170817 esemény az NGC 4993 jelű aktív galaxisban következett be. Ez az AGN pedig rádiótartományban is megfigyelhető. A rádiójelet 16 nappal a gravitációs hullámok (és a gammafelvillanás után) sikerült detektálni.

6 GHz-en a Very Large Array-vel készült rádió térkép a GW170817 területéről. A fényes forrás az AGN az NGC4993-ban, a fehér vonalak jelzik a GW170817-hez tartozó rádióforrás pozícióját). Baloldalt a szeptember 9-én, jobboldalt a korábban, augusztus 22. és szeptember elseje között készült képek. Hallinan és mtsai, 2017 (Science)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése