2016. február 12., péntek

Lapszemle a GW150914 kapcsán

Ahogy várható volt a ma hajnalban érkező tegnapi nap folyamán feltöltött, elérhetővé tett preprintek között számos gravitáció hullámokkal foglalkozó akad. A LIGO/VIRGO kollaborációtól én tízet számoltam meg.
  1. A vártnál nagyobb tömegű fekete lyuk kettős miatt úgy számolják, hogy a sztochasztikus gravitációs hullám háttér nagyobb lehet, mint eddig várták. Így valószínűleg az egyesített felújított LIGO/VIRGO végső érzékenysége elég lesz a detektáláshoz. (http://arxiv.org/abs/1602.03847)
  2. Részletesen bemutatják a LIGO detektor működését, kalibrációját és az így kapott hiba határokat a felfedezett eseményhez kapcsolódóan. (http://arxiv.org/abs/1602.03845)
  3. Tárgyalják (és kizárják) a lehetséges zajforrásokat az esemény mérésének idején és megerősítik, hogy ténylegesen asztrofizikai eredetű a detektált jel. (http://arxiv.org/abs/1602.03844)
  4. Bemutatják az analízist (hullámforma meghatározást, stb.), ami a felfedezéshez vezetett (http://arxiv.org/abs/1602.03843)
  5. Külön cikk foglalkozik az összeolvadó rendszer megismert tulajdonságaival. Például, hogy nagyjából 0.09-es vöröseltolódásnál van.  Látszik, hogy a lokalizáción még lesz mit javítani, egyelőre a déli égbolton egy 590 négyzetfokos területre mutatnak, hogy ott történt a dolog (ehhez az kell, hogy több detektor egymástól jó messze működjön). (http://arxiv.org/abs/1602.03840)
  6. Egy rövidebb írásban mutatják be, hogy a felfedezés milyen szignifikancia szinttel történt (http://arxiv.org/abs/1602.03839) (Annak valószínűsége, hogy a jel téves riasztás volt kétszer 10-7.)
  7. Van egy a detektorokat bemutató írás. (http://arxiv.org/abs/1602.03838).
  8. Természetesen megtalálható maga az elfogadott cikk a felfedezésről. Ez a Physical Review Letters folyóiratban fog megjelenni. Valószínűleg az egekbe röpítve annak impakt faktorát a jövőben :) (http://arxiv.org/abs/1602.03837
  9. A kettős fekete lyuk rendszer kialakulásának lehetőségeit is bemutatják egy rövid cikkben (http://arxiv.org/abs/1602.03846)
  10. Bemutatják, hogy a felfedezés alapján mekkora kettős fekete lyuk összeolvadási rátát prognosztizálnak. (http://arxiv.org/abs/1602.03842)
Nem lehetett egyszerű ennyi cikk szimultán megjelenését összeboronálni. Na meg a bírálók kiválasztása sem lehetett egy fáklyás menet. Persze bírálónak lenni sem semmi felelősség ilyen horderejű cikkeknél. 

Sajnos a Swift műholddal folytatott kampány, ami a felfedezés után két nappal indult, nem detektált semmit sem röntgen, sem UV, sem optikai tartományban, bár tény hogy nem tudtak az egész égterületet lefedni. Ami nem is csoda, hiszen jó nagy:
A színes kontúrok jelzik a hely meghatározás valószínűségének nagyságát. Égkép az Atlanti-óceán déli részéről nézve, észak felfelé van. Kép forrása: http://losc.ligo.org/events/GW150914/
Mindenesetre kiderült, hogy a Swift képes gyors reagálásra, és kiderült az is, hogy milyen adatokat lenne jó, ha minél hamarabb meg tudnának osztani a LIGO-sok a lehetséges követő műszerekkel. Egy alacsony szignifikancia szintű Fermi detektálásról írnak a cikkben, de ezt nem erősítette meg más gamma-tartományban működő műhold. (És én nem találtam a meg a hivatkozott cikket sem).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése