2016. július 22., péntek

Nem(csak) látóirány kérdése

Ahogy a blog elején már bemutattam a Seyfert-galaxisok két osztályát a különböző látóiránnyal, inklinációs szöggel magyarázzák. A kettes típusú Seyfert-galaxisok esetén nem látunk rá közvetlenül az anyagbefogási korongra és a szélesvonalas-tartományra (broad line region, BLR), míg az egyes típusúaknál igen. Az árnyékolásért felelős por az egyesített model szerint egy tóruszba rendeződik. Az elmúlt évtizedben számos konferencián hallottam, hogy nem igazán kell komolyan venni, hogy a por tényleg ilyen alakba rendeződne. Sőt állítólag már az egyesített model felállításakor is csak jobb híján nevezték el az árnyékoló formát tórusznak. Mindenesetre az már nagyjából elfogadott hogy a por eloszlása a tóruszban nem egyenletes, hanem csomósodott, felhőkbe rendeződik.
Illusztráció a Seyfert-galaxisok egyesített modelljéhez. Forrás: Alan Roy PhD tézis
Idén jelent meg egy tanulmány, amelyben 21, a European Southern Observatory (ESO) Very Large Telescope Interferometer (VLTI) középinfravörös tartományban működő interferométerével (MIDI) megfigyelt Seyfert-galaxist vizsgáltak (a műszerről részletesen itt írtam). A szerzők a méréseket vetették össze a csomós tórusz model előrejelzéseivel. Meglepő módon azt találták, hogy nem tudják különböző inklinációs szögekkel magyarázni a két Seyfert-galaxis osztályt. A Seyfert 1-es típusú galaxisok infravörös méréseit legjobban olyan modellel tudják leírni, amelyben a központi régiót szinte alig töltik ki a felhők, maximum másfél százalék a kitöltési faktor. A második osztályba tartozó Seyfert-galaxisok esetén legalább ötször ekkora kitöltést kell feltételezni. 

A másik érdekes megfigyelés, hogy a szilikát emisszió hiányát a legtöbb forrásnál az optikailag vastag közeg, és nem a hűvösebb, külső régiókban elhelyezkedő felhők árnyékolása okozza.

Persze kérdéses, hogy ezek az eredmények mennyire általánosíthatóak az átlagos Seyfert populációra. Infravörös interferométerrel egyelőre csak a legfényesebb forrásokat lehet vizsgálni. A MIDI utódja, közeljövőben induló MATISSE sem lesz sokkal érzékenyebb sajnos. Az előrelépés abban áll, hogy míg a MIDI csak két teleszkóp jelét volt képes interferáltatni, a MATISSE-ben már négyre lesz lehetőség, tehát az infravöröstartományban sugárzó tartomány formáját sokkal alaposabban lehet megfigyelni majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése